Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Μια δημοσιογράφος που έφυγε νωρίς...



7 Οκτωβρίου 2006.Η δημοσιογράφος Anna Politkovskaya βρίσκεται νεκρή στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της με 4 σφαίρες στο κορμί της. Σύμφωνα με τον συντάκτη της εφημερίδας Novaya Gazeta στην οποία δούλευε,Dmitry Muratov, την ημέρα της δολοφονίας της, η Politkovskaya σχεδίαζε να καταθέσει μια εκτεταμένη ιστορία για τις πρακτικές βασανισμού που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν από τις Τσετσενικές αρχές. Ο Muratov επίσης ανέφερε ότι αυτοί που κατηγορούνταν στην ιστορία για την πρακτική βασανιστηρίων ανήκουν σε σώματα ασφαλείας πιστά στον φιλομοσχοβίτη πρωθυπουργό της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov.
H Anna Politkovskaya έγινε γνωστή κυρίως για τισ ανταποκρίσεις της από την Τσετσενία. Είχε ασχοληθεί πολύ με τον πόλεμο στην Τσετσενία και την πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα αυτό. Συνάντησε Τσετσένους οι οποίοι της αποκάλυψαν βασανιστήρια που υπέστησαν από τις τσετσενικές αρχές. Έγραψε 2 βιβλία για την κατάσταση που επικρατούσε στην Τσετσενία : "A Dirty War: A Russian Reporter in Chechnya" και "A Small Corner of Hell: Dispatches from Chechnya", στα οποία περιγράφει τον άγριο αυτό πόλεμο, κατά τον οποίο πολλοί αθώοι Τσετσένοι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν τόσο από τις αρχές ασφαλείας της Τσετσενίας όσο και από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Politkovskaya ήταν στο πλευρό του τσετσενικού λαού. Καταδίκαζε την πολιτική του Putin και μέσα από το βιβλίο της "Putin's Russia: Life in a Failing Democracy" κατηγόρησε την κυβέρνηση του για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή. Επίσης,καταδίκαζε και την διακυβέρνηση του Τσετσένου Πρωθυπουργού Ramzan Kadyrov για βιαιοπραγίες εις βάρος του τσετσενικού λαού.
Το 2001, όταν βρισκόταν στην Τσετσενία συνελήφθη από τις Ρωσικές στρατιωτικές αρχές και υπέστη ψυχολογικά βασανιστήρια. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Μπεσλάν το 2004, έπεσε θύμα δηλητηρίασης, αφότου ήπιε τσάι σε μια πτήση της γραμμής, καθώς πήγαινε στο Μπεσλάν για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.Τελικά δεν κατάφερε να πάει στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά επιβίωσε και συνέχισε το έργο της,μέχρι την ημέρα της δολοφονίας της.
Στις 17 Νοεμβρίου 2008 ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας της δημοσιογράφου, η οποία με αρχική απόφαση του δικαστή θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών. Στη συνέχεια αυτή η απόφαση άλλαξε και το δικαστήριο απεφάνθη ότι η δίκη θα είναι ανοιχτή και θα καλυφθεί κανονικά από τα ΜΜΕ. Δυστυχώς ,όμως, ο δικαστής ,επικαλούμενος τους φόβους των ενόρκων για την ασφάλειά τους –κι ενώ είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες της ρωσικής εισαγγελίας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεση στα ΜΜΕ κρατικών μυστικών– ανέτρεψε την αρχική του απόφαση, γεγονός που σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας του θύματος όσο και των κατηγορουμένων απειλεί να αμαυρώσει την εικόνα της Ρωσίας στο εξωτερικό.
Αυτά συμβαίνουν στη σημερινή Ρωσία, η οποία σύμφωνα με την κατάταξη της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για το εν λόγω επάγγελμα, μετά το Ιράκ και την Αλγερία. Από το 1992 έχουν σκοτωθεί στη Ρωσία 49 δημοσιογράφοι.

8 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

η απαξίωση της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι παγκόσμιο φαινόμενο στις υποτίθεται δημοκρατικές χώρες. Και μάλιστα διατηρώντας τον μανδύα και την επιφαση της δημοκρατίας εκμεταλλευόμενοι την πολιτική απάθεια της πλεοιψηφίας που δεν θέλει να έχει και πολύ επαφή με την πολιτική πέρα από 1 μέρα κάθε 4-5 χρόνια και αυτό όπου μπορεί το αποφεύγει.

Αλλά ο Πούτιν έχει δείξει υπερβολικό αμοραλισμό και απάνθρωπη ωμότητα σε πολλές περιπτώσεις για να μη θιχτεί το κύρος της εξουσίας του, από τη βύθιση του Κούρσκ μέχρι την τραγωδία στο σχολείο με τους δολοφονημενους μαθητες

the monkeys είπε...

thn eixa akousei thn eidhsh kai eixa sokaristei.ma pws einai dunaton n mhn tous prosferetai asfaleia kai prostasia.pws einai dunaton dhmosiografoi oi opoioi lene thn alh8eia kai mono n afhnontai sto eleos,n skotwnontai n ekviazontai,n vasanizontai...epeidh lene thn alh8eia...dld an 8es thn zwh su grafe mono auta pou areskontai n akoune kapoioi h katse sto spiti su!aparadekto!kl o poutin fhmizetai gia tis ''dhmokratikes tou idees''.padws lagarto twra to xeroume sthn rwssia oute gia volta!!

Anyparktos είπε...

ti einai aftoi re paidia??etsi einai omws..kai i koinwnia kleinei ta matia..kati paromoio symvainei stin Itali opou kapoios bike stin camora (mafia tis italias)kai twra evgale vivlio,to opoio 8a ginei kai taini,kai o sigrafeas kai o skino8etis pleon exoun figei sto exwteriko gia na glitwsoun tis zwes tous..ti na poume??

Saq είπε...

Η συγκεκριμένη κυρία έκανε τη δουλειά της σωστά και το πλήρωσε με τη ζωή της. Λες γι' αυτό οι δικοί μας μεγαλοδημοσιογραφίσκοι να είναι λαμόγια; σου λέει από εκεί που είναι να βγάλουμε περιουσίες να μας σκοτώσουν κιόλας.

lagarto είπε...

dystyxws pantote an8rwpoi oi opoioi agwnizontan gia thn alh8eia kai maxontan enantia sthn e3ousia,to plhrwsan me th zwh tous....
einai dynaton na fovasai na peis th gnwmh sou?dystyxws ayth einai h katantia ths shmerinhs "dhmokratikhs" koinwnias...
na agwnizesai exontas panta sto pisw meros tou myalou sou oti mporei na se fane...na to synantas sthn ka8hmerinothta sou...
kai ayto to megalo 8ema 8a to koukoulwsoun opws exoun koukoulwsei alla ki alla...
kapoioi feygoun apo th zwh nwris yperaspizomenoi thn alh8eia kai ton an8rwpo,emeis prepei na synexizoume to paradeigma tous....

@monkeys:e nai,8a to skeftw sovara ana 8a paw sth rwssia,apla ki edw ama 8eloun mporoun...
@anyparktos:ayth einai h shmerinh "eley8eria ths ekfrashs".......
@newton:e kalytera na ta xoun kala me thn kyvernhsh kai na ta tsepwnoun para na to diakindyneyoun...apla aporw ta exoun kala me ton eayto tous?h syneidhsh tous einai ka8arh?
pragmatika den mporw na to katalavw ayto wres wres...to volema tous kanei toso apa8eis...

navarino-s είπε...

lagarto συγχαρητήρια! πρώτη φορά έρχομαι στο blog σου και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. μπράβο που σκέφτηκες να ασχοληθείς με την politkovskaya. το άσχημο είναι ότι ο πούτιν, αυτό το πρότυπο πολιτικού αμοραλισμού, κερδίζει διαρκώς θαυμαστές στην ελληνική κοινωνία!!!

lagarto είπε...

eyxaristw poly navarino-s.xairomai pou to les ayto giati to blog ap'o,ti eides to eftia3a prosfata.
to 8ema ths politkovskaya einai megalo kai shmantiko kai san mellontikh dhmosiografos(elpizw na ginw) me apasxolei poly ayth h logokrisia pou yparxei apo politous paragontes kai h epi8esh pros kapoious dhmosiografous oi opoioi lene alh8eies pou ponane...
ka8ws kai h prospa8eia pou ginetai gia na koukoulw8oun 8emata pou apodeiknyoun thn ay8airesia kapoiwn kyvernhsewn kai thn katapathsh ths an8rwpinhs zwhs.

seniorita είπε...

κάποιοι άνθρωποι δίνουν και τη ζωή τους για την αλήθεια...πραγματική ηρωίδα η συγκεκριμένη..οι δημοσιογράφοι παγκοσμίως πρέπει να τους έχουν ως πρότυπο αυτούς τους Συναδέλφους με Σ κεφαλαίο..