Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Διεθνής Σύνοδος Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων


Από σήμερα Κυριακή 1 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Διεθνής Σύνοδος Αντιρατσιστικών και Μεταναστευτικών Οργανώσεων. Η απόφαση για τη διοργάνωση αυτής της συνόδου πάρθηκε με αφορμή την πραγματοποίηση του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (ΠΦΜΑ)ή αλλιώς Global Forum on Migration and Development (GFMD).
Τί είναι όμως αυτό το ΠΦΜΑ? Το ΠΦΜΑ είναι μία προσπάθεια διεθνούς συντονισμού, σε κυβερνητικό επίπεδο, του φαινομένου της μετανάστευσης η οποία ξεκίνησε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2006. Είναι μία διαδικασία εθελοντικού, μη δεσμευτικού και ατύπου διαλόγου, ανοικτού σε όλα τα κράτη-μέλη των Η.Ε. με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ κυβερνητικών φορέων και την προώθηση συνεργασιών αλλά "σημαντική διευκρίνηση αποτελεί το ότι, αν και το GFMD προσανατολίζεται στην τροφοδότηση πολιτικών αποφάσεων, δεν αποτελεί πεδίο λήψης αποφάσεων" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Φόρουμ.
Από όλα αυτά καταλαβαίνω ότι μαζεύονται όσοι μπορεί να ενδιαφέρονται,γιατί είναι εθελοντική η συμμετοχή,και συζητάνε και ανταλλάσουν απόψεις και εμπειρίες πάνω στο φαινόμενο "μετανάστευση" -λές και δεν ξέρουν από τι έχει δημιουργηθεί!- ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν ολόκληρες εκστρατείες για την απομάκρυνση των μεταναστών από τα συνόρα και το κλείσιμο των συνόρων. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη λειτουργεί o FRONTEX, o οποίος είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που "συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων,επικουρεί τα κράτη μέλη στην εκπαίδευση των εθνικών συνοριακών φυλάκων, μεταξύ άλλων με την καθιέρωση κοινών προδιαγραφών εκπαίδευσης, πραγματοποιεί αναλύσεις κινδύνου,παρακολουθεί τις εξελίξεις των ερευνών σχετικά με τον έλεγχο και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων,επικουρεί τα κράτη μέλη σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή στα εξωτερικά σύνορα και παρέχει στα κράτη μέλη την αναγκαία στήριξη για την οργάνωση κοινών επιχειρήσεων επαναπατρισμού" όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του FRONTEX. Παραθέτω και ένα βίντεο για το πώς λειτουργεί ο FRONTEX. Στην ουσία είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός για την διασφάλιση του ευρωπαϊκού εδάφους από εισροές-εισβολές μεταναστών. Αυτή είναι η σημερινή κοινωνική και ανθρωπιστική πολιτική.Αυτό είναι το κράτος πρόνοιας. Βρίσκεται δίπλα στον πολίτη αλλά όχι δίπλα στον άνθρωπο...εν αρχή ην ο πολίτης!
Μετά από όλα αυτά θέλουν να μας κάνουν να πιστεψουμε ότι συνεχίζουν να νοιάζονται για τη βελτίωση της ζωής των μεταναστών.Όταν την ίδια στιγμή βρίσκεται κάποιος με κυάλια και όπλα στα σύνορα βάζει στο στόχαστρο μετανάστες, ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους όχι επειδή ξύπνησαν μια μέρα και είπαν "τι ωραία που είναι η Ευρώπη!" αλλά επειδή στη χώρα τους επικρατούν "παράξενες" συνθήκες που κατά ένα περίεργο λόγο ποτέ δεν γνωρίζουν τα μεγάλα δυτικά κράτη και πάντα προσπαθούν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο που λέγεται "μετανάστευση"!Δεν μπόρω να πω,τους δικαιολογώ τους ανθρώπους!Έχουν τόσα στο κεφάλι τους,δεν μπορούν να τα ξέρουν όλα!Αλλά πάντα αγνοούν τα πιο σημαντικά πράγματα και για τα οποία φέρουν και ευθύνη,συμπτωματικά πάντα!Οι πόλεμοι που γίνονται στη μέση ανατολή γαι το πετρέλαιο κάμια σχέση δεν έχουν με τη Δύση!Το καθεστώς αποικιοκρατίας που επικρατεί σε τόσες χώρες του Τρίτου κόσμου το αγνοούμε όπως φυσικά και την πλήρη εκμετάλλευση των φθηνών εργατικών χεριών-ας είναι και ανηλίκων δεν μας πειράζει!Η δουλειά δεν είναι ντροπή!- σε υπανάπτυκτες χώρες για τη δημιουργία και τη διατήρηση πολυεθνικών κολοσσών.
Προφανώς οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο εθελοντικά και δεν πρόκειται να πάρουν καμία απόφαση, αλλά ακόμη κι αν κατευθύνουν την πραγματοποίηση μιας μεταναστευτικής πολιτικής,το κάνουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους αυτούς τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον όπου τους εκμεταλλεύονται,μακριά από τις οικογένειές τους και τη ζωή που είχαν πριν ξεκινήσουν αυτό το μακρινό ταξίδι δίχως προορισμό.Άνθρωποι που έδωσαν όλες τις οικονομίες τους (μιλάμε για 3000€ και πάνω) για να τους πετάξουν μέσα σε μια βάρκα και αν είναι τυχεροί να φτάσουν ζωντανοί στο επόμενο λιμάνι κι αν είναι πολύ τυχεροί να επιβιώσουν και από ένα κέντρο "υποδοχής ". Άνθρωποι που νόμιζαν ότι τουλάχιστον θα τους φέρονται ανθρώπινα.Άνθρωποι που με τόσα που έχουν περάσει θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει με το χειρότερο δυνατό τρόπο για να εκδικηθούν τους εκμεταλλευτές τους.Κι όμως δεν το κάνουν,αλλά προσπαθούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Έτσι οι ίδιοι,με τη σύσταση οργανώσεων και διάφορων συλλόγων προσπαθούν να επιλύσουν μερικά από τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους μέσα από την αλληλεγγύη και την κοινή συλλογική δράση.Ας συζητήσουμε μαζί τους κι ας ακούσουμε για μια φορά τι έχουν να μας πουν.
Η Σύνοδος περιλαμβάνει διεθνείς συνελεύσεις μεταναστών και προσφύγων, συζητήσεις και σεμινάρια από τους διοργανωτές, που θα πραγματοποιούνται παράλληλα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων,τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα με τους Magic de Spell, Ρόδες, Καλλιόπη Βέττα & Γιάννης Ιωάννου, Κάτια Γέρου, Υπόγεια Ρεύματα, Σπυριδούλα, Γιάννη Γιοκαρίνη & ΕΛΙΤΡΟΝ, Τάκη Βούη και Παντελή Αμπαζή.Οι εκδηλώσεις της συνόδου θα κορυφωθούν με τη Διεθνή Αντιρατσιστική Διαδήλωση που θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα στις 6 μ.μ. και θα πορευτεί ως το Μέγαρο Μουσικής, όπου θα διεξαχθούν οι εκδηλώσεις του Διακυβερνητικού Φόρουμ (ΠΦΜΑ).Παραθέτω το πρόγραμμα της τριήμερης συνόδου που ξεκινά σήμερα στην ΑΣΟΕΕ.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου

10:00-12:00
1. Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και Προσφύγων (IAMR)

2. Αγώνας κατά της σύγχρονης σκλαβιάς και εργασιακής ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης αλλοδαπών, στην Ευρώπη –Trafficking
Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

3. Μετανάστες και πρόσφυγες: Εκπαίδευση και προοπτικές
ΟΛΜΕ, Συνδικαλιστικοί Φορείς, Εθελοντικά Σχολεία

4. Μετανάστευση κι επισφάλεια
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

12:30-2:30
1. Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και προσφύγων (IAMR)

2. Γυναίκες και Μετανάστευση
Παγκόσμια Πορεία Γυναικών

3. Άκρα Δεξιά και Φασιστικές Προκλήσεις
Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"

4. Κλιματική Αλλαγή και Προσφυγικό Κύμα
Οργανωτική Επιτροπή - Συνεργάτες ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

5. Πολιτική Συνόρων της ΕΕ και Διαχείριση της Μετανάστευσης
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

2:30-4:00 Διάλειμμα


4:30-6:30
1. Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και Προσφύγων (IAMR)

2. Φύλο και μετανάστευση: έρευνα και κοινωνικά κινήματα
Εγαστήρι Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου

3. Μετανάστευση και Αγορά Εργασίας
Οργανωτική Επιτροπή - Συνεργάτες ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

4. Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

5. Μεταναστευτικές Πολιτικές σε Ελλάδα κι Ευρωπαϊκή Ένωση
Καμπάνια 0% Ρατσισμός 100% Αλληλεγγύη

7:00-9:30
Λεηλασία του "Τρίτου Κόσμου" και Μετανάστευση
Οργανωτική Επιτροπή



Δευτέρα 2 Νοεμβρίου

10:00-3:00
1. Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και Προσφύγων (IAMR)


Τρίτη 3 Νοεμβρίου

10:00-7:00
1. Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και Προσφύγων (IAMR)

7:00-9:30
Αγώνες στις Χώρες Υποδοχής Μεταναστών Ενάντια στην Εκμετάλλευση και το Ρατσισμό
Οργανωτική Επιτροπή

Το κάλεσμα για τη Διεθνή Σύνοδο Αντιρατσιστικών και Μεταναστευτικών Οργανώσεων υπογράφουν οι:
* International Assebly of Migrants and Refugees (IAMR) * ATIK-Confederation of workers from Turkey in Europe * MIGRANTE EUROPE * ΟΛΜΕ (ως παρατηρητής) * επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ * Γ ΕΛΜΕ Αθήνας (ως παρατηρητής) * Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» * Καμπάνια «0% Ρατσισμός - 100% Αλληλεγγύη» * Διεθνής Αμνηστία (ως παρατηρητής) * κοινότητα ACTION-Congo * Ένωση Αφρικανών Γυναικών * Μαροκινή κοινότητα * Αφγανική κοινότητα * Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος * Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας * Συμμαχία Σταματήστε τον πόλεμο * Παγκόσμια Πορεία Γυναικών * Κέντρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ * Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών * ΑΡΣΙΣ * Κίνηση κατοίκων 6ου διαμερίσματος * Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό" * Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών * Νεολαία ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη-YRE * Ένωση Εργαζομένων * Νεολαία Συνασπισμού * Bellaciao * Κόκκινο (συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ) * ΞΕΚΙΝΗΜΑ (συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ) * ΔΕΑ (συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ) * ΚΟΕ (συνιστώσα ΣΥΡΙΖΑ) * Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ * Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις * Ταξική Πορεία * ΟΚΔΕ/Σπάρτακος *ΣΕΚ

4 σχόλια:

Saq είπε...

Η "πλάκα" είναι ότι δεν φτάνει που σπέρνουν πολέμους στις χώρες τους και δημιουργούν άθλιες εώς και αδύνατες συνθήκες διαβίωσης αλλά τα ίδια αυτά κράτοι βάζουν στο σκόμεφτρο αυτούς τους ανθρώπους όταν αποφασίζουν να βρουν μια καλύτερη τύχη. Για μένα προσωπικά το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλογικά από κρατικούς φορείς. Αλλιώς ποντάροντας στην μεγαλοψυχία του καθένα ατομικά δεν πρόκειται να βγει τίποτα. Για τον ρατσισμό άστο. Η Έλληνες είναι από τους πιο ρατσιστές λαούς. Και πρώτοι από όλους οι αστυνομικοί.

lagarto είπε...

έμενα αυτό που μου τη δίνει είναι νομίζουν ότι συζητώντας θα λύσουν και το πρόβλημα.διοργανώνουν τόσες εκδηλώσεις και σπαταλούν τόσα λεφτά ενώ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πιο εποικοδομητικό με αυτά για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.
και επίσης υποκριτικό που και καλά ενδιαφέρονται ενώ οι ίδιοι το έχουν δημιουργήσει και ξέρουν πολύ καλά γιατί συμβαίνει.και δεν είναι μόνο οι πιο πλούσιες χώρες της δύσης αλλά και μικρότερες όπως η δικιά μας που υποστηρίζουν πολεμικές επιχειρήσεις των πλούσιων κρατών με την αποστολή στρατού.
αλλά δυστυχώς σε αυτό το κόσμο όλοι δεν μιλάμε γιατί αλληλοκαλυπτόμαστε για να επιβιώσουμε...

navarino-s είπε...

Μπράβο σου ρε lagartaki και για την ενημέρωση που μας κάνεις αλλά και τη δική σου τοποθέτηση πάνω στοα θέμα. Μου άρεσε πολύ που βάζεις το θέμα της αξιοπρέπειας αυτών των ανθρώπων. Κάτι που με έχει εντυπωσιάσει και μένα. Γιατί μπορεί οι έρημοι να προέρχονται από φτωχά και εξαθλιωμένα μέρη, κουβαλάνε όμως έναν πολιτισμό και μια περηφάνεια που έχει να κάνει με τις παραδόσεις τους. Μου κάνει δε εντύπωση που πολύς κόσμος δεν μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί γιατί φτάνουν στο σημείο αυτοί οι άνθρωποι και παίρνουν το ρίσκο του θανάτου με τα σαπιοκάραβα! Και ποιοί σε τελική ανάλυση τους φτάνουν σε αυτή την απόγνωση: Το καλαμπόκι στην Κένυα -για να φέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα- που είναι το κύριο στοιχείο διατροφής των αννθώπων εκεί, ακρίβηνε φέτος 145% γιατί το πήρανε οι πολυεθνικές της Δύσης για παραγωγή ενέργειας! Ποιός τους διώχνει τους ανθρώπους από τον τόπο τους; Εμείς οι ενεργοβόροι άνθρωποι της Δύσης που όταν τους βλέπουμε μετά μπροστά μας σαν επαίτες τους πλακώνουμε και στο ξύλο μέσα στα αστυνομικά τμήματα!
Γειά σου lagartaki μου!

lagarto είπε...

ευχαριστώ ναβαρίνο μου για τα καλά σου λόγια!καιρό έχουμε να τα πούμε!
όντως πώς γίνεται να μην σκέφτονται λίγο γιατί φτάνουν σε αυτό το σημείο?να μην μπαίνουν λίγο στη θέση τους??κάποτε ήμασταν κι εμείς στη θέση τους και την ίδια αντιμετωπίση είχαμε και αντι να την απορρίπτουμε τώρα την διαιωνίζουμε κι εμείς!
αλλά βλέπεις βάζουμε πάντα το δικό μας συμφέρον και αφήνουμε στην άκρη την ανθρωπιά μας...