Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Η τρομοκρατία δεν μας σταματά, τα πάρκα ανήκουν σε εμάς και τα παιδιά



Στις 26 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Αθηναίων πιστός στις προσταγές των μεγαλοεργολάβων και στο όνομα της «πράσινης πολιτικής» του, αιφνιδίασε τους κατοίκους της Κυψέλης καταστρέφοντας έναν από τους λίγους πράσινους χώρους στις γειτονιές της Αθήνας. Παρατάσσοντας τις μπουλντόζες του μπροστά από το παρκάκι που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ξερίζωσε τα 44 από τα δέντρα του χώρου που έδιναν μια ανάσα στη συγκεκριμένη γειτονιά, με σκοπό την ανέγερση ενός πάρκινγκ. Το αίτημα της εργολαβίας για τη δημιουργία του και η προσπάθεια έναρξης των έργων από την πλευρά του δημάρχου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ζητούσαν το αυτονόητο, να προστατέψουν έναν από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Ο δήμαρχος δρώντας στην ουσία, παράνομα, αγνόησε την απόφαση του δασαρχείου για το πάρκο αυτό σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνεται "ούτε η υλοτομία οιουδήποτε δέντρου ούτε και η απομάκρυνση ή καταστροφή της βλάστησης" όπως και τις 3.500 υπογραφές από κατοίκους της περιοχής που εναντιώνονταν στην κατασκευή του πάρκινγκ.

Εκτός από τις μπουλντόζες, έντονη ήταν και η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που θέλησαν να διαφυλάξουν την «ομαλή ισοπέδωση» του πάρκου. Στο όνομα αυτής, μάλιστα, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν χημικά και γκλομπ εναντίον των κατοίκων της περιοχής για την απώθησή τους από το δημόσιο χώρο πρασίνου.

Ενέργειες σαν κι αυτή αποδεικνύουν την υποκριτική ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης μέσω του εκπροσώπου της στη δημαρχεία της Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη, σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής. Είναι καταδικαστέα οποιαδήποτε προσπάθεια καταστροφής των δημόσιων πράσινων χώρων με σκοπό την τσιμεντοποίηση τους γιατί στερεί το δικαίωμα όλων μας στην αναπνοή, το δικαίωμά μας στη ΖΩΗ.

Προστατεύουμε το πράσινο σ’ όλες τις γειτονιές.




9 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

μα τι λες τώρα! Εδώ ο άνθρωπος έχει ρεκόρ Γκίνες προστασίας δέντρου: 24ωρη φυλαξη με διμοιρίες των ΜΑΤ! :Ρ

Πόσα ακόμα τέτοια χρειάζονται για να φτάσουμε ή ξεπεράσουν σε αυταρχισμό την ΧΟύντα

lagarto είπε...

πραγματικά ήταν γελοίο!τα ματ να προστατεύουν τι??ελεος!!!!!!
και προσεχώς θα υπάρξουν και βιντεάκια με τις επιθέσεις των ματ πάνω σε κατοίκους και φοιτητές που ήταν στο σημείο.
η συμπεριφορά των ματ ήταν άκρως προκλητική!
αυτό θα πει χούντα!

the monkeys είπε...

Αχααχααχα ακόμη γελάω με το σχόλιο του tyler. Πάντως εγώ αυτά ακούω και με έχουν πιάσει οι υποχονδριασμοί μου. Δεν μπορώ να αναπνεύσω...θα πάω στο εξωτερικό (δεν παλεύεται η κατάσταση).

Looney Dimitra είπε...

paidia,oi kaliteres atakes paixtikan sto Radio Arvila
1. ti paideuotan o kakomoiris? as ta stolize, as evaze mat na ta prostateuoun kai sigoura oi koukouloforoi tha ta ekaigan apo monoi tous.
2. prosoxi, prepei oloi na stolizoume akomi kai to vasiliko sti glastra, mono stolismeno tha glitosei to prasino apo ta xeria tou Kaklamani.
Mono me asteiakia paleuetai i katastasi. De tha rotiso to klise "pou odeuei autos o kosmos" giati ksero: pros to apolito skotadi!

lagarto είπε...

επίσης τα συνθήματα που λέγαμε ήταν πολύ εύστοχα και εμπνευσμένα!
"ο μικρός Νικήτας λάτρευε το μπετό, μα ο μπαμπάς του επέμενε,τον έκανε γιατρό"
"ο μπομπ ο μάστορας είναι ερασιτέχνης, μπροστά του ο Νικήτας είναι καλλιτέχνης"
ακόμη γελάω!και άλλα ακόμη που δεν τα θυμάμαι....
και τα ματ να καθονται μπροστά μας αμίλητα ακούνητα αγέλαστα...

Looney Dimitra είπε...

katse re si, pote prolaves kai piges ekei? noris noris den epiase doulia o mikros dimarxos...?

lagarto είπε...

αφου τα έκοψε μαζεύτηκε κόσμος για να μην συνεχιστούν οι εργασίες.
τα ματ προσπάθησαν να μας απωθήσουν, μας χτυπησαν , μας έριξαν δακρυγόνα...
ό,τι θες...ασε!
μετα καναμε και μια συμβολική δεντροφύτευση και τωρα έχει κάθε μέρα εκδηλωσεις εκεί.
αύριο έχει διαμαρτυρία απ'έξω από το δημαρχειο.

Looney Dimitra είπε...

na ti vraso ti simvoliki dendrofiteusi...prepei kati na ginei kai na emplakei i EE se auto, kanenas sinigoros tou politi paizei?
ase giati ematha tis malakies pou ekane o Yp.Paidias me ta KES ki exo fourkistei (parapliroforouse oti einai odigia tis EE kai tora exei vrethei ekthetos, giati i EE den orise tipota tetoio sta krati meli)

lagarto είπε...

καλά δεν είναι μόνο η συμβολική δεντροφύτευση, αυτό βγήκε αυθόρμητα εκείνη την ώρα από αυτούς που ήμασταν εκεί γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο...
από τη δευτερα μέχρι σήμερα κάνουν περιφρούρηση όλη μέρα οι κάτοικοι και γίνονται κινήσεις...
τώρα σώθηκες,συνήγορος του πολίτη.....στην ελλάδα ζούμε!
α καλά αυτό με τα ΚΕΣ είναι απαράδεκτο!ό,τι θες διαδίδουν!